T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
KIRŞEHİR / MERKEZ - Cacabey Ortaokulu

Okulumuz Tarihçesi

       

1

Ceceli Aşiretinin  Beyi olan Emir Bahaddin  Caca’nın oğlu olan Cacaoğlu Nureddin Cebrail, 1240’ta Kırşehirde  doğdu. Kırşehir’de büyük hizmetlerde   bulunmuş büyük ve tarihi bir şahsiyettir. Adı ebedileşmiş bu devlet adamı Cacabey adıyla ün kazanmıştır.   Selçukluların son yıllarında  düzen bozulduğu için iller valiler ile  yönetiliyordu. Eskişehir Emiri olarak görülen Caca Bey ,bir süre Tokat’ta kaldıktan sonra Kırşehir’e bey olmuştur.Kırşehir Beyi iken Emirhor olan Eseddedin isyanını bastırdı. Elbistan savaşına da katıldı. Orada Mısır  Memlük Sultanı Baybars’a  esir düştü. Baybars bütün esirleri serbest bırakınca Caca Bey Şam’dan  Kırşehir’e Döndü. Bir hükümdar gibi Kırşehir’de  hüküm süren Caca bey’in ünü kısa sürede her tarafa yayıldı.

Genç yaşında zekasını göstererek   üstün hizmetlerde bulunan Caca Bey, kısa zamanda büyükler  arasına karıştı. Mevlana, yazdığı mektupta  onu övmüş, başarısını tescil etmiştir. Aralarındaki bir çok görüşmelerde  de bu konuyu dile getirmiştir. Öz Türkçe konuşan, emirleri ve devlet yazışmalarında  Türkçe yazan Caca Bey, kendi idaresinde olan Hacı Bektaş ile de ilgilenmiş, onu himaye etmiştir.

Anadoluda bir çok hayır  kurumu yaptırmıştır. Bu arada Eskişehir’de cami  ve han yaptırmıştır.17 cami ve zaviyeyi de onarıma almıştır.Kırşehir’de buğün bir mimari anıt olarak yükselen Caca Bey Medresesini  de  yaptırmıştır. Devrin Fakültesi gözüyle bakılan bu binada Türkçe eğitim  veriliyordu. Arapça ve Acem dili ile de eserleri vardır. Ayrıca  İslam Hukuku ile Felsefe ve tasavvuf da öğretiliyordu. Kubbesi açık ve altında bir kuyunun bulunduğu  Cacabey Medresesinde kuyuya yansıyan yıldızlar incelenir, bunlar üzerinde araştırmalar yapılırdı. Bundan anlaşıldığına göre, bu medresede o dönemlerde astronomi araştırmaları yapılıyor, matematik,fizik, kimya  gibi konularda   eğitim veriliyordu.

                Caca Bey 1301  yılında Rum tekfurları ile savaşırken şehit düştü. Naaşı Kırşehir’e getirilerek 1272’de yaptırdığı medresenin yanındaki  türbeye devnedildi.

 

 

1968 yılında yapımı tamamlanan okula Cacabey Ortaokulu adı verildi.

1995 yılında sekiz yıllık İlköğretim okuluna dönüştürüldü.

2012 Yılında ise 4+4+4 Eğitim sistemine yönelik düzenleme ile Cacabey İlkokulu ve Cacabey Ortaokulu şeklinde iki bölüme ayrıldı.

2013 Yılı Haziran ayında ise Ortaokula dönüştürülerek ismi "Cacabey Ortaokulu" oldu. 

1

Fiziksel Özellikleri: Okulumuz tek binadan ve ayrıca 4 sınıflık ek binadan oluşmaktadır. Okulumuzda 47 adet derslik, 1 adet Müdür odası, 3 adet Müdür Yardımcısı odası,1 adet Memur odası, Kütüphane, Rehberlik Servisi, Fen ve Tek. Lab., Spor odası, Kantin, Çok Amaçlı Salon ve Hizmetli odası bulunmaktadır.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 28.12.2012 - Güncelleme: 05.01.2018 08:24 - Görüntülenme: 7179
  Beğen | 3  kişi beğendi